Før rejsen
Rejseveje
2018: Norwegian er på vej med returbilletter i omegnen af 3500 kr. Bemærk benplads 78 cm. Det er ikke meget til så lang en tur. Ellers ligger de billigste returbilletter i 2018 omkring 6000 kroner – men regn med at komme til at betale 1000 kr. mere, hvis du ikke er meget tidligt ude. Husk altid at bestille i god tid. Op til 9-10 måneder i forvejen, hvis du vil være sikker på de billigste billetter. Det afhænger også af sæson og ugedage. Når det drejer sig om prisen, skal man holde sig borte fra weekenden. I højsæsonen kan man godt lægge 1000-1500 kroner til priserne. Dvs. europæiske sommer – og omkring karneval – og jul/nytår.
Der findes ikke nogen direkte fly fra København til Brasilien/Rio.Man flyver via store europæiske lufthavne. Den korteste samlede rejsetid ligger på 16-17 timer – selve flyvningen over Atlanten til Rio eller São Paulo tager ca. 12 timer. De fleste selskaber flyver om natten. Med mindre man synes det er nemt og behageligt at sove ombord på flyet, betyder det at man er meget smadret, når man når frem – og samtidigt skal kæmpe med jetlag. Undertegnede vil varmt anbefale at flyve om dagen. For eksempel har TAP – det portugisiske luftfartsselskab nogle afgange, hvor man får en overnatning i Lissabon med i prisen. Den kan man så benytte til en hyggelig middag på en fado-restaurant eller lignende. Nogle selskaber flvver via São Paulo til Rio. Det forlænger nemt rejsetiden med 3-4 timer.
Air-Pass
Vil man rejse rundt i Brasilien betaler det sig undertiden at købe et såkaldt Airpass – men langt fra altid. I gamle dage kunne man spare store penge ved at købe disse fly-klippekort – men nu om dage har også Brasilien lavprisselskaber og dermed hård konkurrence.
Airpass forhandles af selskaberne TAM og GOL og kan kun købes af rejsende, der kommer udefra – for eksempel fra Europa. Prisen er mellem 538 og 582 dollars for fire klip – hvert klip er en flyvetur - hvilket er ret billigt, hvis man flyver lange strækninger. TAM giver en lavere pris, hvis man også køber billetten til Brasilien hos TAM. Ekstra klip koster 140 dollars stykket. Airpass’et skal købes før man kommer til Brasilien, og alle rejser skal bookes og bekræftes, før afrejsen hjemmefra.
Airpass kan betale sig, hvis man vil flyve langt – for eksempel til Amazonas – Manaus eller Belem. Her vil en almindelig rutebillet nemt koste 1100-1300 kroner. Hvis man kun skal til f.eks. fra Rio de Janeiro til Salvador i Nordøst eller vandfaldene i Foz de Iguacu kan det bedre betale sig at købe billetten over nettet – for eksempel på Momondo. Man kan få turen for 5-600 kroner, mens et klip koster 800-850 kr. Brug nogen tid ved computeren derhjemme, før du beslutter dig.
Rejsebureauer
Flere danske rejsebureauer arrangerer rundrejser til Brasilien. Nyhavn Rejser, tlf. 33 320 320, Albatros, tlf. 33 32 24 88. Andre arbejder mere systematisk med Brasilien: Festival Tours, NET Travel Service, Jesper Hannibal Rejser og C&C Travel.
Den klassiske rundrejse i Brasilien omfatter typisk Rio de Janeiro, vandfaldene i Foz do Iguaçu, Salvador i Bahia og et ophold i Manaus – med et kortere jungleophold.
Jesper Hannibal Rejser, tlf. 70 270 370, drives af Jesper Hannibal, der i mere end 20 år har arbejdet med Brasilien. Han satser på et meget bredt og varieret udbud og på at finde sine egne perler, fem år før andre i Europa gør det. Blandt andet har han fundet en række nye strande i Bahia – og arbejder på ture ind i Sertão, den tørre højslette.
C&C Travel, er et billig-bureau, der nu også arbejder med Brasilien. I kraft af høj volumen og sats på de billigste – men ikke altid bedste – flyselskaber leverer de rejser og hotelophold, hvor andre bureauer har svært ved at være med prismæssigt.
For rygsækrejsende
Kilroy Travels har specialiseret sig i at betjene unge rejsende, dem med megen tid og særlige rejseønsker. For eksempel ved at sælge åbne årsbilletter, hvor datoen for hjemrejse kan ændres uden de store omkostninger.Man skal opfylde visse betingelser, dvs. være studerende eller under en vis alder. Check det:
Kilroy Travels, Skindergade 28, Kbh.,tlf. 70 15 40 15, www.kilroytravels.dk
Rejseforberedelser
Pas og visum Der kræves pas, men ikke visum, af skandinaviske turister. Har man andet statsborgerskab, kan man undersøge sagen ved at ringe til et brasiliansk konsulat. Ved indrejsen udfylder og afleverer man et immigrationskort, og man beholder en kopi. Den skal afleveres ved udrejsen, så gem den. Bliver den væk, kan man risikere problemer, når man skal ud af landet, selv om det aldrig er værre, end at man får lov at rejse, efter at man har udfyldt en ny – og efter en forfærdelig masse palaver.
Opdateret jan 2017: Turister kan opholde sig i landet i tre måneder. Derefter kan man prøve at få et visum for yderligere tre måneder, ved at henvende sig til det føderale politi, der i Rio ligger på Praça Maua ved havnen. Men det er ikke sikkert det lykkes. Danmark har strammet betingelserne for brasilianere, der vil opholde sig i Danmark, og det betyder, at Brasilien strammer den anden vej som gengæld. Vi har hørt om folk, der har fået de tre måneder ekstra. Men om flere, der ikke har fået tre måneder ekstra. Før i tiden kunne man også tage en tur ud af landet - for eksempel over grænsen til Paraguay og tilbage igen - for at få tre måneder mere. Men den mulighed er også lukket, forlyder det.
Hvis ens visum er overskredet, når man forlader landet, skal man betale en bøde for hver dag, man har overskredet fristen. (opdatering 2017 slut)
Folk, der skal arbejde i Brasilien, skal have specielt visum. Spørg på det brasilianske konsulat. Og spørg i god tid.
Vaccination:
ADVARSEL - 2017 gul feber. Der er udbrudt Gul feber i delstaten Minas Gerias tæt på Rio. Flere døde. Du skal!! have vaccine mod gul feber for at rejse i Brasilien.
Spørg din læge eller Udlandsvaccinationen på Seruminstituttet, tlf. 70 22 07 02, www.vaccination.dk. Normalt vaccineres der mod tyfus og desuden mod gul feber – der kun er nødvendig i Amazon-området. Hvis man kommer til Brasilien fra et land, hvor der findes gul feber (fx Peru), kræves en vaccinationsattest for at komme ind i Brasilien.
Ændrer man planer, eller har man ikke nået at blive vaccineret hjemme, kan vaccination mod gul feber fås gratis på Serviço de Saude dos Portos, Praçã Mal. Ancora (uden nr. ved siden af Clube Aeronautica) i Rio.
Malariapiller er ikke nødvendige ved besøg i Rio de Janeiro og andre storbyer. Selv i Manaus må det anses for en overdreven sikkerhedsforanstaltning. Malariapiller kan have meget ubehagelige, blandt andet langtidspsykiske, bivirkninger. I visse dele af Amazonas må de imidlertid anbefales, især i nybyggerområder som Acre, Rondônia, Roraima, dele af Pará-staten og Tocantíns. Spørg lægen derhjemme. Normal forebyggelse er klorakin-tabletter. Malariapiller giver sikkerhed. Brug også myggebalsam – især tidligt om morgenen og i skumringen – og evt. moskitonet om natten.
Vær i øvrigt klar over, at malaria er en meget ubehagelig sygdom, men ikke livstruende for folk der er i god sundhedstilstand. Det gælder i al fald de typer, der plager Sydamerika.
Denguefeber – en slags ondartet tropisk influenza – skal man også være opmærksom på. Flere store byer, bl.a. Rio, hærges undertiden af epidemier i sommermånederne. Sygdommen smitter med myggen Aedes Aegyptii, der kommer frem i de tidlige morgentimer og i eftermiddagstimerne – men normalt ikke om natten. Brug myggebalsam (repelente, udt.: hrepælæntj) – købes på apoteket (farmacia) – hvis du mærker, at der er myg på færde. Hvis man har haft dengue en gang, kan det være forbundet med livsfare, at få den igen.
Gravide-Zica Virus: Der er megen usikkerhed om den såkaldte Zica-virus, der spredes med myg. Den er farlig for gravide, eller rettere deres fostre/ufødte børn, der risikerer en hjerneskade, hvis mor bliver smittet. Hvis du er gravid og skal rejse til Brasilien - især Nordøst Brasilien, så spørg hos den vaccinationsservice, du bruger - hvis du er i risikogruppen, skal du måske undlade at rejse. Der kan ikke vaccineres mod sygdommen.
Forsikringer
Den danske sygesikring dækker ikke i Brasilien. Offentlige hospitaler er gratis, men gennemgående af dårlig kvalitet. Al anden lægehjælp betales med det samme. En banal trafikulykke eller en akut operation kan hurtigt løbe op i titusinder af kroner, og den store ulykke kan koste parcelhuset derhjemme eller gældsætte én år ud i fremtiden.
Køb derfor en forsikring gennem et rejsebureau. Normalt tegnes både en syge- og en ansvarsforsikring. Forsikring, der dækker hjemtransport, er også en god idé. At ligge langvarigt syg i udlandet er ingen spøg. Bagageforsikring kan man overveje. Ofte dækker den almindelige husstandsforsikring. Gouda Rejseforsikring, tlf. 70 25 60 60. Døgnvagt: tlf. 70 22 22 71. Europæiske Rejseforsikring, døgnvagt tlf. 33 25 25 25. En del kreditkort giver gratis rejse- og bagageforsikring for hele familien, hvis man betaler for »guld-versionen«. Og så gælder den hele året. Ofte er der penge at spare.
Valuta
Valutaen hedder real (i flertal reais). En real = 100 centavos.
Dollar er fast referencevaluta, og dollars er nemmest at komme af med. Rejser man med andre valutaer, risikerer man at betale en høj kommission, når man veksler. Især uden for de store byer.
Man kan veksle i de store banker, eller man kan bruge et vekselkontor, Gambio, der som regel ligger i tilknytning til et rejsebureau. Hotellerne veksler også, som regel til en lidt dårligere kurs.
Gem én eller to bankkvitteringer. Hvis man har vekslet for mange penge, kan man veksle tilbage igen i lufthavnen, inden man rejser, hvis man har kvitteringen. Og husk: Man kan ikke bruge sine sidste reais i det toldfrie område – de tager kun imod dollars.
Kontanter i dollars er lettest at slippe af med og giver den bedste kurs. Til gengæld er risikoen naturligvis stor. Rejsechecks i dollars er også nemme at komme af med.
Man kan også hæve kontanter på sit kreditkort. I de fleste banker og pengeautomater (husk pinkode) kan man hæve kontanter på sit Visa-Dankort. Skal man hæve penge i bankens valutaafdeling, skal man have pas med. Visa kan også bruges til at betale med mange steder. På »små steder» som fx Ilha Grande eller Morro de São Paulo skal man ikke altid regne med at kunne hæve penge. Hav altid et kontantlager med, når du skal væk fra de større byer.
Læg i øvrigt mærke til, om der opkræves vekselgebyr. Jo længere ud på landet man kommer, jo sværere er det at hæve på kort. En nødforsyning på et par hundrede kontante dollars gemt godt af vejen – fx i en indvendig lomme – er en særdeles god foranstaltning.
Bagage
Klimaet stiller krav til påklædningen. Sommertøj er en selvfølge, men man vil ofte opdage, at vort sommertøj er skabt til skandinavisk sommervejr og ikke til brasiliansk, og derfor er for varmt eller snærende.
Brasiliansk sommertøj er typisk løsthængende, skuldrene er brede, og ærmerne begynder et stykke nede ad armen, så de ikke strammer til i armhulen. (desuden afsnittet om indkøb).
Toldbestemmelser
Brasilien er et af de få lande i verden, hvor man kan købe toldfrie varer, når man ankommer i lufthavnen. Man må købe for op til 300 dollars. Det kan være whisky, cigaretter, champagne eller chokolade. Importerede varer er dyre (selv om de falder i pris disse år), og skal man besøge en brasilianer, vil selv en billig flaske whisky være uhyre populær. Fra udlandet må man medbringe for op til 500 dollars. Turister bliver som regel behandlet lempeligt. Hvis der er problemer med et eller andet, kan man efterlade det i tolden. Sørg for at få en kvittering, og hent så genstanden ved udrejsen.
Da reglerne vedrørende toldfri indførsel til Danmark fra ikke-EU-lande ind imellem ændres, tilrådes det, at man tjekker før afrejsen.
Har man opholdt sig uden for Danmark under 24 timer, må man ikke indføre spiritus, og kun 100 stk. cigaretter. Ellers er bestemmelserne de samme.
Derudover må man til privat forbrug afgiftsfrit indføre varer til en samlet værdi af maks. 1350 kr. pr. person.
Washington-konventionen
Vær opmærksom på den såkaldte Washington-konvention, der forbyder handel med og eksport af 4800 truede dyrearter og 25.000 sjældne plantearter. Det omfatter også døde dyr: dyreskind, tænder, horn, koraller, sjældne fjer. Selv om man har købt og betalt for en spændende souvenir fra lokale indianere, risikerer man altså, at det konfiskeres i tolden, og måske at man får en bøde. Det gælder også ting, man selv har samlet. Måske har man taget et par muslingeskaller på en strand, hvor der lå tusinder af dem. Eller plukket en orkidé dybt inde i junglen. Det bliver det ikke lovligt af. Men at skelne lovligt fra ulovligt kan være svært. Formentlig også for tolderne. Generelt skal man vel lade tvivlen komme naturbeskyttelsen til gode og holde sig fra dyre- og plantesouvenirs.
Bio-Pirater
Pas rigtig meget på med at tage plantefrø med ud af landet – levende planter eller pressede planter. Brasilien har indført en streng kurs over for de såkaldte bio-pirater for at hindre udenlandske firmaer i at få fingre i genetisk materiale fra blandt andet Amazonas. Der gives fængselsstraffe for den forseelse, og man bliver arresteret på stedet.
Håndbøger og kort
Gode, billige kort er et problem i Brasilien. Kort købes i gadekioskerne (spørg efter um mapa), men de fleste er elendige, uhåndterlige, gnidrede foldesammen-kort med dårligt stednavneregister.
»Quatro Rodas« udgiver specialguider i stil med Kraks Vejviser til Rio og São Paulo. De har gode kort og gaderegistre og er værd at anskaffe, hvis man skal opholde sig i en af de to byer i en længere periode og skal meget rundt.
»South American Handbook« er den dyre, men uovertrufne rejsehåndbog for den, der rejser længe i Latinamerika. »Brazil Handbook« er en ny udgave, der kun dækker Brasilien.
»Quatro Rodas« udgiver flere vejvisere med masser af praktiske oplysninger og et vejkort, der er uundværligt for bilisten, der kører meget rundt i landet.
Årstider og sæsonerDen bedste årstid at besøge Brasilien på er efterår og forår (mar.-maj og sep.-nov.), hvor det er dejligt varmt, men ikke stegende. Om sommeren (dec.-feb.) er det meget varmt i Rio og omegn, og mange vil givetvis finde det decideret ubehageligt. Samtidig er solen så stærk, at man ikke bare kan søge tilflugt ved stranden dagen igennem.
Medmindre man specielt ønsker at deltage i karnevallet, er sommeren (altså dansk midvinter) ikke det bedste rejsetidspunkt. Et skift fra 20 frost til 350 varme er en barsk omvæltning for kroppen, og for de fleste vil det tage nogle dage, før varmen føles behagelig. Skal man udeklukkende til Nordøstbrasilien, fx Natal og Fortaleza, kan man bedre rejse om sommeren. Her tættere på under ækvator er temperaturen stabil og knapt så ekstrem.
Fra jul og frem til midt i februar holder brasilianerne sommerferie. I denne periode er det sværere og dyrere at få hotel, og de bedste turistmål er overfyldt. Det samme gælder delvis i juni-juli, hvor der er skoleferie.
Regntid
Regntiden ligger i sommermånederne dec.-mar.
Undertiden styrtregner det i dagevis, andre gange kommer der en skylle på et par timer sidst på eftermiddagen eller om natten. Tropisk regn overgår alt, hvad man kender. Vandet bogstaveligt talt vælter ned fra himlen. Hvis man ikke kan lide at blive våd, er en lille sammenfoldelig paraply en god rejsekammerat. Regntøj er for varmt.
Årlige begivenheder
1. jan.: nytår
Feb./mar.: karneval (datoen skifter ligesom påske – følger den danske fastelavn)
7. sep.: militærparader i de største byer i anledning af uafhængigheden i 1822
15. nov.: valgdag i valgår. Den dag republikken blev udråbt i 1889.
De enkelte byer fejrer desuden lokale festdage - for eksempel byernes skytshelgen,
Nyttige adresser
Ambassader og konsulater
Konsulater
Det brasilianske konsulat i København, tlf. 39 20 64 78
Det brasilianske konsulat i Oslo, tlf. 22 54 07 42
Se også under »Praktiske oplysninger« for de enkelte byer/områder. Heraf fremgår adresser på c og på evt. danske/skandinaviske institutioner og konsulater.
Ambassader
Danmarks ambassade, Av. das Nações 26, Caixa Postal 70484, 70416 Brasilia/DF, tlf. (061) 443 8188
Norges ambassade, Av. das Nações lote 28, 70418-900 Brasilia, tlf. (061) 443 8720 (22, 91)
2018: Norwegian er på vej med returbilletter i omegnen af 3500 kr. Bemærk benplads 78 cm. Det er ikke meget til så lang en tur. Ellers ligger de billigste returbilletter i 2018 omkring 6000 kroner – men regn med at komme til at betale 1000 kr. mere, hvis du ikke er meget tidligt ude. Husk altid at bestille i god tid. Op til 9-10 måneder i forvejen, hvis du vil være sikker på de billigste billetter. Det afhænger også af sæson og ugedage. Når det drejer sig om prisen, skal man holde sig borte fra weekenden. I højsæsonen kan man godt lægge 1000-1500 kroner til priserne. Dvs. europæiske sommer – og omkring karneval – og jul/nytår.
Der findes ikke nogen direkte fly fra København til Brasilien/Rio.Man flyver via store europæiske lufthavne. Den korteste samlede rejsetid ligger på 16-17 timer – selve flyvningen over Atlanten til Rio eller São Paulo tager ca. 12 timer. De fleste selskaber flyver om natten. Med mindre man synes det er nemt og behageligt at sove ombord på flyet, betyder det at man er meget smadret, når man når frem – og samtidigt skal kæmpe med jetlag. Undertegnede vil varmt anbefale at flyve om dagen. For eksempel har TAP – det portugisiske luftfartsselskab nogle afgange, hvor man får en overnatning i Lissabon med i prisen. Den kan man så benytte til en hyggelig middag på en fado-restaurant eller lignende. Nogle selskaber flvver via São Paulo til Rio. Det forlænger nemt rejsetiden med 3-4 timer.
Air-Pass
Vil man rejse rundt i Brasilien betaler det sig undertiden at købe et såkaldt Airpass – men langt fra altid. I gamle dage kunne man spare store penge ved at købe disse fly-klippekort – men nu om dage har også Brasilien lavprisselskaber og dermed hård konkurrence.
Airpass forhandles af selskaberne TAM og GOL og kan kun købes af rejsende, der kommer udefra – for eksempel fra Europa. Prisen er mellem 538 og 582 dollars for fire klip – hvert klip er en flyvetur - hvilket er ret billigt, hvis man flyver lange strækninger. TAM giver en lavere pris, hvis man også køber billetten til Brasilien hos TAM. Ekstra klip koster 140 dollars stykket. Airpass’et skal købes før man kommer til Brasilien, og alle rejser skal bookes og bekræftes, før afrejsen hjemmefra.
Airpass kan betale sig, hvis man vil flyve langt – for eksempel til Amazonas – Manaus eller Belem. Her vil en almindelig rutebillet nemt koste 1100-1300 kroner. Hvis man kun skal til f.eks. fra Rio de Janeiro til Salvador i Nordøst eller vandfaldene i Foz de Iguacu kan det bedre betale sig at købe billetten over nettet – for eksempel på Momondo. Man kan få turen for 5-600 kroner, mens et klip koster 800-850 kr. Brug nogen tid ved computeren derhjemme, før du beslutter dig.
Rejsebureauer
Flere danske rejsebureauer arrangerer rundrejser til Brasilien. Nyhavn Rejser, tlf. 33 320 320, Albatros, tlf. 33 32 24 88. Andre arbejder mere systematisk med Brasilien: Festival Tours, NET Travel Service, Jesper Hannibal Rejser og C&C Travel.
Den klassiske rundrejse i Brasilien omfatter typisk Rio de Janeiro, vandfaldene i Foz do Iguaçu, Salvador i Bahia og et ophold i Manaus – med et kortere jungleophold.
Jesper Hannibal Rejser, tlf. 70 270 370, drives af Jesper Hannibal, der i mere end 20 år har arbejdet med Brasilien. Han satser på et meget bredt og varieret udbud og på at finde sine egne perler, fem år før andre i Europa gør det. Blandt andet har han fundet en række nye strande i Bahia – og arbejder på ture ind i Sertão, den tørre højslette.
C&C Travel, er et billig-bureau, der nu også arbejder med Brasilien. I kraft af høj volumen og sats på de billigste – men ikke altid bedste – flyselskaber leverer de rejser og hotelophold, hvor andre bureauer har svært ved at være med prismæssigt.
For rygsækrejsende
Kilroy Travels har specialiseret sig i at betjene unge rejsende, dem med megen tid og særlige rejseønsker. For eksempel ved at sælge åbne årsbilletter, hvor datoen for hjemrejse kan ændres uden de store omkostninger.Man skal opfylde visse betingelser, dvs. være studerende eller under en vis alder. Check det:
Kilroy Travels, Skindergade 28, Kbh.,tlf. 70 15 40 15, www.kilroytravels.dk
Rejseforberedelser
Pas og visum Der kræves pas, men ikke visum, af skandinaviske turister. Har man andet statsborgerskab, kan man undersøge sagen ved at ringe til et brasiliansk konsulat. Ved indrejsen udfylder og afleverer man et immigrationskort, og man beholder en kopi. Den skal afleveres ved udrejsen, så gem den. Bliver den væk, kan man risikere problemer, når man skal ud af landet, selv om det aldrig er værre, end at man får lov at rejse, efter at man har udfyldt en ny – og efter en forfærdelig masse palaver.
Opdateret jan 2017: Turister kan opholde sig i landet i tre måneder. Derefter kan man prøve at få et visum for yderligere tre måneder, ved at henvende sig til det føderale politi, der i Rio ligger på Praça Maua ved havnen. Men det er ikke sikkert det lykkes. Danmark har strammet betingelserne for brasilianere, der vil opholde sig i Danmark, og det betyder, at Brasilien strammer den anden vej som gengæld. Vi har hørt om folk, der har fået de tre måneder ekstra. Men om flere, der ikke har fået tre måneder ekstra. Før i tiden kunne man også tage en tur ud af landet - for eksempel over grænsen til Paraguay og tilbage igen - for at få tre måneder mere. Men den mulighed er også lukket, forlyder det.
Hvis ens visum er overskredet, når man forlader landet, skal man betale en bøde for hver dag, man har overskredet fristen. (opdatering 2017 slut)
Folk, der skal arbejde i Brasilien, skal have specielt visum. Spørg på det brasilianske konsulat. Og spørg i god tid.
Vaccination:
ADVARSEL - 2017 gul feber. Der er udbrudt Gul feber i delstaten Minas Gerias tæt på Rio. Flere døde. Du skal!! have vaccine mod gul feber for at rejse i Brasilien.
Spørg din læge eller Udlandsvaccinationen på Seruminstituttet, tlf. 70 22 07 02, www.vaccination.dk. Normalt vaccineres der mod tyfus og desuden mod gul feber – der kun er nødvendig i Amazon-området. Hvis man kommer til Brasilien fra et land, hvor der findes gul feber (fx Peru), kræves en vaccinationsattest for at komme ind i Brasilien.
Ændrer man planer, eller har man ikke nået at blive vaccineret hjemme, kan vaccination mod gul feber fås gratis på Serviço de Saude dos Portos, Praçã Mal. Ancora (uden nr. ved siden af Clube Aeronautica) i Rio.
Malariapiller er ikke nødvendige ved besøg i Rio de Janeiro og andre storbyer. Selv i Manaus må det anses for en overdreven sikkerhedsforanstaltning. Malariapiller kan have meget ubehagelige, blandt andet langtidspsykiske, bivirkninger. I visse dele af Amazonas må de imidlertid anbefales, især i nybyggerområder som Acre, Rondônia, Roraima, dele af Pará-staten og Tocantíns. Spørg lægen derhjemme. Normal forebyggelse er klorakin-tabletter. Malariapiller giver sikkerhed. Brug også myggebalsam – især tidligt om morgenen og i skumringen – og evt. moskitonet om natten.
Vær i øvrigt klar over, at malaria er en meget ubehagelig sygdom, men ikke livstruende for folk der er i god sundhedstilstand. Det gælder i al fald de typer, der plager Sydamerika.
Denguefeber – en slags ondartet tropisk influenza – skal man også være opmærksom på. Flere store byer, bl.a. Rio, hærges undertiden af epidemier i sommermånederne. Sygdommen smitter med myggen Aedes Aegyptii, der kommer frem i de tidlige morgentimer og i eftermiddagstimerne – men normalt ikke om natten. Brug myggebalsam (repelente, udt.: hrepælæntj) – købes på apoteket (farmacia) – hvis du mærker, at der er myg på færde. Hvis man har haft dengue en gang, kan det være forbundet med livsfare, at få den igen.
Gravide-Zica Virus: Der er megen usikkerhed om den såkaldte Zica-virus, der spredes med myg. Den er farlig for gravide, eller rettere deres fostre/ufødte børn, der risikerer en hjerneskade, hvis mor bliver smittet. Hvis du er gravid og skal rejse til Brasilien - især Nordøst Brasilien, så spørg hos den vaccinationsservice, du bruger - hvis du er i risikogruppen, skal du måske undlade at rejse. Der kan ikke vaccineres mod sygdommen.
Forsikringer
Den danske sygesikring dækker ikke i Brasilien. Offentlige hospitaler er gratis, men gennemgående af dårlig kvalitet. Al anden lægehjælp betales med det samme. En banal trafikulykke eller en akut operation kan hurtigt løbe op i titusinder af kroner, og den store ulykke kan koste parcelhuset derhjemme eller gældsætte én år ud i fremtiden.
Køb derfor en forsikring gennem et rejsebureau. Normalt tegnes både en syge- og en ansvarsforsikring. Forsikring, der dækker hjemtransport, er også en god idé. At ligge langvarigt syg i udlandet er ingen spøg. Bagageforsikring kan man overveje. Ofte dækker den almindelige husstandsforsikring. Gouda Rejseforsikring, tlf. 70 25 60 60. Døgnvagt: tlf. 70 22 22 71. Europæiske Rejseforsikring, døgnvagt tlf. 33 25 25 25. En del kreditkort giver gratis rejse- og bagageforsikring for hele familien, hvis man betaler for »guld-versionen«. Og så gælder den hele året. Ofte er der penge at spare.
Valuta
Valutaen hedder real (i flertal reais). En real = 100 centavos.
Dollar er fast referencevaluta, og dollars er nemmest at komme af med. Rejser man med andre valutaer, risikerer man at betale en høj kommission, når man veksler. Især uden for de store byer.
Man kan veksle i de store banker, eller man kan bruge et vekselkontor, Gambio, der som regel ligger i tilknytning til et rejsebureau. Hotellerne veksler også, som regel til en lidt dårligere kurs.
Gem én eller to bankkvitteringer. Hvis man har vekslet for mange penge, kan man veksle tilbage igen i lufthavnen, inden man rejser, hvis man har kvitteringen. Og husk: Man kan ikke bruge sine sidste reais i det toldfrie område – de tager kun imod dollars.
Kontanter i dollars er lettest at slippe af med og giver den bedste kurs. Til gengæld er risikoen naturligvis stor. Rejsechecks i dollars er også nemme at komme af med.
Man kan også hæve kontanter på sit kreditkort. I de fleste banker og pengeautomater (husk pinkode) kan man hæve kontanter på sit Visa-Dankort. Skal man hæve penge i bankens valutaafdeling, skal man have pas med. Visa kan også bruges til at betale med mange steder. På »små steder» som fx Ilha Grande eller Morro de São Paulo skal man ikke altid regne med at kunne hæve penge. Hav altid et kontantlager med, når du skal væk fra de større byer.
Læg i øvrigt mærke til, om der opkræves vekselgebyr. Jo længere ud på landet man kommer, jo sværere er det at hæve på kort. En nødforsyning på et par hundrede kontante dollars gemt godt af vejen – fx i en indvendig lomme – er en særdeles god foranstaltning.
Bagage
Klimaet stiller krav til påklædningen. Sommertøj er en selvfølge, men man vil ofte opdage, at vort sommertøj er skabt til skandinavisk sommervejr og ikke til brasiliansk, og derfor er for varmt eller snærende.
Brasiliansk sommertøj er typisk løsthængende, skuldrene er brede, og ærmerne begynder et stykke nede ad armen, så de ikke strammer til i armhulen. (desuden afsnittet om indkøb).
Toldbestemmelser
Brasilien er et af de få lande i verden, hvor man kan købe toldfrie varer, når man ankommer i lufthavnen. Man må købe for op til 300 dollars. Det kan være whisky, cigaretter, champagne eller chokolade. Importerede varer er dyre (selv om de falder i pris disse år), og skal man besøge en brasilianer, vil selv en billig flaske whisky være uhyre populær. Fra udlandet må man medbringe for op til 500 dollars. Turister bliver som regel behandlet lempeligt. Hvis der er problemer med et eller andet, kan man efterlade det i tolden. Sørg for at få en kvittering, og hent så genstanden ved udrejsen.
Da reglerne vedrørende toldfri indførsel til Danmark fra ikke-EU-lande ind imellem ændres, tilrådes det, at man tjekker før afrejsen.
Har man opholdt sig uden for Danmark under 24 timer, må man ikke indføre spiritus, og kun 100 stk. cigaretter. Ellers er bestemmelserne de samme.
Derudover må man til privat forbrug afgiftsfrit indføre varer til en samlet værdi af maks. 1350 kr. pr. person.
Washington-konventionen
Vær opmærksom på den såkaldte Washington-konvention, der forbyder handel med og eksport af 4800 truede dyrearter og 25.000 sjældne plantearter. Det omfatter også døde dyr: dyreskind, tænder, horn, koraller, sjældne fjer. Selv om man har købt og betalt for en spændende souvenir fra lokale indianere, risikerer man altså, at det konfiskeres i tolden, og måske at man får en bøde. Det gælder også ting, man selv har samlet. Måske har man taget et par muslingeskaller på en strand, hvor der lå tusinder af dem. Eller plukket en orkidé dybt inde i junglen. Det bliver det ikke lovligt af. Men at skelne lovligt fra ulovligt kan være svært. Formentlig også for tolderne. Generelt skal man vel lade tvivlen komme naturbeskyttelsen til gode og holde sig fra dyre- og plantesouvenirs.
Bio-Pirater
Pas rigtig meget på med at tage plantefrø med ud af landet – levende planter eller pressede planter. Brasilien har indført en streng kurs over for de såkaldte bio-pirater for at hindre udenlandske firmaer i at få fingre i genetisk materiale fra blandt andet Amazonas. Der gives fængselsstraffe for den forseelse, og man bliver arresteret på stedet.
Håndbøger og kort
Gode, billige kort er et problem i Brasilien. Kort købes i gadekioskerne (spørg efter um mapa), men de fleste er elendige, uhåndterlige, gnidrede foldesammen-kort med dårligt stednavneregister.
»Quatro Rodas« udgiver specialguider i stil med Kraks Vejviser til Rio og São Paulo. De har gode kort og gaderegistre og er værd at anskaffe, hvis man skal opholde sig i en af de to byer i en længere periode og skal meget rundt.
»South American Handbook« er den dyre, men uovertrufne rejsehåndbog for den, der rejser længe i Latinamerika. »Brazil Handbook« er en ny udgave, der kun dækker Brasilien.
»Quatro Rodas« udgiver flere vejvisere med masser af praktiske oplysninger og et vejkort, der er uundværligt for bilisten, der kører meget rundt i landet.
Årstider og sæsonerDen bedste årstid at besøge Brasilien på er efterår og forår (mar.-maj og sep.-nov.), hvor det er dejligt varmt, men ikke stegende. Om sommeren (dec.-feb.) er det meget varmt i Rio og omegn, og mange vil givetvis finde det decideret ubehageligt. Samtidig er solen så stærk, at man ikke bare kan søge tilflugt ved stranden dagen igennem.
Medmindre man specielt ønsker at deltage i karnevallet, er sommeren (altså dansk midvinter) ikke det bedste rejsetidspunkt. Et skift fra 20 frost til 350 varme er en barsk omvæltning for kroppen, og for de fleste vil det tage nogle dage, før varmen føles behagelig. Skal man udeklukkende til Nordøstbrasilien, fx Natal og Fortaleza, kan man bedre rejse om sommeren. Her tættere på under ækvator er temperaturen stabil og knapt så ekstrem.
Fra jul og frem til midt i februar holder brasilianerne sommerferie. I denne periode er det sværere og dyrere at få hotel, og de bedste turistmål er overfyldt. Det samme gælder delvis i juni-juli, hvor der er skoleferie.
Regntid
Regntiden ligger i sommermånederne dec.-mar.
Undertiden styrtregner det i dagevis, andre gange kommer der en skylle på et par timer sidst på eftermiddagen eller om natten. Tropisk regn overgår alt, hvad man kender. Vandet bogstaveligt talt vælter ned fra himlen. Hvis man ikke kan lide at blive våd, er en lille sammenfoldelig paraply en god rejsekammerat. Regntøj er for varmt.
Årlige begivenheder
1. jan.: nytår
Feb./mar.: karneval (datoen skifter ligesom påske – følger den danske fastelavn)
7. sep.: militærparader i de største byer i anledning af uafhængigheden i 1822
15. nov.: valgdag i valgår. Den dag republikken blev udråbt i 1889.
De enkelte byer fejrer desuden lokale festdage - for eksempel byernes skytshelgen,
Nyttige adresser
Ambassader og konsulater
Konsulater
Det brasilianske konsulat i København, tlf. 39 20 64 78
Det brasilianske konsulat i Oslo, tlf. 22 54 07 42
Se også under »Praktiske oplysninger« for de enkelte byer/områder. Heraf fremgår adresser på c og på evt. danske/skandinaviske institutioner og konsulater.
Ambassader
Danmarks ambassade, Av. das Nações 26, Caixa Postal 70484, 70416 Brasilia/DF, tlf. (061) 443 8188
Norges ambassade, Av. das Nações lote 28, 70418-900 Brasilia, tlf. (061) 443 8720 (22, 91)